Kopačka (folk dance)

Yizie Wikipiideɛ
kopačka
type of dance
Subclass ofMacedonian oro Maale eŋ
Country of originNorth Macedonia Maale eŋ
Intangible cultural heritage statusRepresentative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity Maale eŋ
Described at URLhttp://www.unesco.org/culture/ich/en/RL/kopachkata-a-social-dance-from-the-village-of-dramche-pijanec-00995, https://ich.unesco.org/en/RL/00995, https://ich.unesco.org/fr/RL/00995, https://ich.unesco.org/es/RL/00995 Maale eŋ
Kopačka
Genre Folk dance
Time signature 2

4
piiloo yizie Pijanec, North Macedonia

Kopačka (Macedonian: Копачка; Bɔrfɔ kɔkɔre: koɔreba seɛre) waa la a Macedonian oro, folk dance saaŋkompare seɛre, a yi a irigyin ba naŋ boɔla Pijanec, zie ŋa tanne naŋ pore yaga a be a North Macedonia ŋmetɔpuree sɛŋ.

Kopačka waa la saaŋkompare seɛre dɔba naŋ maŋ seɛrɛ. O waa la lorimbo seɛre naŋ maŋ waane gbɛsampantee leɛrebo wieoŋ wieoŋ lɛ, a paare ne ɛgebo kpoŋ, lombori miimbo aneŋ kpekpe miimbo leɛbo mine. A seɛseɛreba maŋ ti la ba seere ŋmiime ne ba nugɔɔre a dɔgre ba nudue eŋa kyɛ paaŋ piili seɛrɛ aŋa gɔɔ kyɛlee poɔ. A seɛre laŋleebo maŋ waa la 24.

A seɛre ŋa waabo piiloo dɛŋdɛŋ soba daaŋ yi la a Tanec (a paaloŋ kpoŋ deme seɛseɛreba gbuli naŋ yi a North Macedonia) zie a kuraa deme seɛseɛreba. A seɛre yuori meŋa daaŋ la ka ba da boɔla ka Sitnata (Macedonian: Ситната; Bɔrfɔ kɔkɔre: a bombile/bonvelaa kaŋa). Tanec la leɛre a yuori gaaneŋ a Kopačka aneŋ meŋ ka a seɛre da leɛ waa boŋ naŋ da pore ka a kuraa deme paaŋ de a yuori Kopačka ko a seɛre aneŋ ba seɛseɛreba gbuli yuori zaa, lɛ la na teɛre neɛ zaa zie na a seɛre na naŋ da yi wa.

A seɛre ŋa maŋ lanne yiele ayi lantaa: Dimna Juda ko a maabo, a seɛre gyeni sɛŋ, aneŋ Derviško Dušo (Viško) a ko a seɛre lorimbo kyɛlee sɛŋ.

Leɛkaa kyɛ meŋ[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

Naŋ kanna gɛrɛ[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

  • Dimovski, Mihailo. (1977:80-6). Macedonian folk dances (Original in Macedonian: Македонски народни ора). Skopje: Naša kniga & Institut za folklor

Yeŋe linkiri[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

Tɛmpileti:Macedonian Oro