YirKang Yiri

Yizie Wikipiideɛ

Yirkang Yiri A yiri ŋa e la yiri kaŋa na be a kokoligu-Gyɔdergaŋ paaloŋ. O e la yir kpoŋ ka a noba kpeɛre laafeɛ o poɔ. O yuori ba naŋ de aŋa a yirkang e la ba saa yuori la ka ba de ko o. A dɔɔ tɔ da kyɛbe a teŋɛ na poɔ, o da e la neɛ na taa faŋa papa, a meŋ koɔra meŋ, neɛ koŋ ba daŋ o koɔnoɔre. O biiri e gyamaa a yiri ŋa poɔ.O da ba koɔra ŋmenaa, zesɔre la ka o da maŋ ko ka o eŋɛ mãã soŋ. O da taa la pɔgeba yaga a Leɛ meŋ da veŋ la ka o biiri meŋ e yaga. A lenso ka ba de o yuori ko a yiri, onaŋ la a yiri dandɔɔkpoŋ a Yiri poɔ.

Yirkang Yiri Demɛ Toma[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

A yiri ŋa deme Toma la koɔbu ane guolo, kyɛ ba biiri yeŋ gare la sakuuri ba mine meŋ tonɔ la govemɛti Toma,kyɛ ba mine na gare. Kyɛ a tokpoŋ zaa la koɔbo ne guolo, ana la ba saa da koɔra bee irre kyɛ dɔge ba, aŋa dagaaba na ma yeli ka bebile ba lɔɔrɔ o koɔre bara a waa waabo zaa kyɛ o ma taa o la. A yiri demɛ koɔra la kyi. Mui, Kamaana, Seŋkãã, zevaare, waare, ane a taa ba. A boŋ guolo meŋ la peers, noɔri, dobaare, bonne, Nii, amk. Ba tonɔ la toyaga kyɛ a koɔbo ane a guolo la pãã maale errɛ yaga ba poɔ.

A Yiri Yelnyɔgeraa La[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

Ba yelnyɔgeraa la ka ba kaa ba biiri ka ba meŋ tõɔ e noba ndaare kaŋa. Lolaŋbo bebe la ba poɔ a le veŋɛ la ba laŋ kpeɛbo boma yaga zaa ko ba.