Wiyaala

Yizie Wikipiideɛ
Wiyaala
human
Sex or genderfemale Maale eŋ
Country of citizenshipGhana Maale eŋ
Name in native languageNoella Wiyaala Nwadei Maale eŋ
Given nameNoella Maale eŋ
Family nameNwadei Maale eŋ
PseudonymLioness of Africa Maale eŋ
Date of birth22 Disembare 1986 Maale eŋ
Place of birthWa Maale eŋ
Languages spoken, written or signedEnglish, Sissala, Wala Maale eŋ
Educated atKanton Senior High School, Takoradi Technical University Maale eŋ
Work period (start)2011 Maale eŋ
Instrumentvoice, guitar Maale eŋ
Genredance music, pop music, African popular music Maale eŋ
Official websitehttp://wiyaala.com/ Maale eŋ

Noella Wiyaala e la Ghana yieloŋ ŋmeɛrɛ. O maŋ sɛge la yiele meŋ. O e la Sissaala. O maŋ yiele ne la Sissaali kɔkɔre, waale ane bɔrefɔ. Wiyaala la ka gyamaa boɔla o. Wiyaala muni la 'Erɛ' a Sisaali[1] . O nyɛ la gyeremɛ yuori yi noba zie ne o seɛ yeni kaŋa ka ba boɔla ka "Make Me Dance"[2][3][4] aneŋ o enfuo kaŋa naŋ waa dɔɔlapɔge. O naŋ piili o yieluŋ, o ne noba mine ŋmɛ la kpamkpere yaga Accra poɔ kyɛ wa daa yi o yoŋ 2013 poɔ a kyeɛrɛ o yiele. o yiele piilee la "Rock my body" 2013 la ka o yi ne[5][6] O e la neɛ kaŋa ba naŋ iri poɔ a minister naŋ kaare pɔgeba ane bibiiri yeltare ka ba na zaa bipɛmɛ serkuli, ne, laafeeloŋ ane te ziiri maaloo yɛlɛ. O nyɛ la kyɔɔtaare yaga yaga o gɔɔloŋ ŋa poɔ amine la: All african music award, the most promising artiste in Africa. O paale la pɔgba lezare ane pie naŋ na tõɔ e ka yɛlɛ leɛre.

O Nyɔvore Piiluu aneŋ toma yɛlɛ[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

O Nyɔvɔre piiluu Ba dɔge o la Wa 22 Disembare 1986 poɔ. Tumu ane Funsi ka o baa.[7] O taa la kpeɛmine banaare. O ma la piili wuli o yieluŋ onaŋ da e ŋmendie yiele zuiŋ. O piilee yieluŋ kyeɛbo o yuomo anuu eŋɛ a wa tɔ zenɛ.[8] O naŋ wa ta yuomo mine o da ŋmɛ la bɔl meŋ, ka bɔlŋme arezie da la ka ba maŋ boɔla ka midfielder arezie. O baarɛɛ Kantoŋ Siinia Haae naŋ be Tumu poɔ, ka be la ka o nyɛ gyeremɛ yuori te kyaare tom-boy, bɔlŋmerɛ aneŋ seɛseɛrɛ kpoŋ ko a sakuuri deɛne poɔ. O la gaa la a Takoradi Polytechnic a te kanne art and design karenoɔre.

A yuoni 2018 poɔ, Wiyaala da ŋme la danworo saŋa na ka o da wa dire dɛmo ne Becky a E with Becks dɛŋdi a yi a Joy Prime duoritere toŋtoŋ zie poɔ, ka o kuli la serɛ yuomo anaare naŋ pare kyɛ ba wuli a serɛ yuori eŋ. O yeli ka noba banaare yoŋ la da be o serekuli zie ŋa ka ba na da la; a lɔɔyɛ, gyɛɛge aneŋ o ma ne ba.

O yiele toma yɛlɛ[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

O bibiiloŋ saŋa a Upper West Region a Ghana paaloŋ poɔ, Wiyaala eŋa da maŋ yuoroŋ ne deɛne yɛlɛ poɔ, ka lɛ ŋa soŋ o ka da nyɛ o noɔre diibo danweɛ soba saŋa na o naŋ da waa deɛdeɛnɛ ko a Tamale deɛŋdeɛŋ die kaŋa. Saŋa na o naŋ da wa baare a Kansec Secondary High School, Wiyaala yiele toma yɛlɛ da do la saa saŋa ŋa o naŋ da wa de o meŋa te paare a Wa deɛŋdeɛŋ die kaŋa ba naŋ boɔla ka Echo Soundz Recording Studios. O deɛne la yiele deɛne a Upper West Region poɔ kyɛ ba deɛ saŋyɔɔ zaa.

A yuoni 2009 poɔŋ la ka o yiniŋ o danweɛ soba album boɔla Tuma ("Work") a Sissala Kɔkɔre poɔ a yi a Echo Soundz Studios a Wa paaloŋ poɔ. Yiele mine aŋa "Dannu" aneŋ "Dirik…" da waa la yiele naŋ da pore yaŋlga a yiri poɔ.

O naŋ da boɔla ka a paaloŋ zaa baŋ o yɛlɛ zuiŋ, o da gaa la a Accra paaloŋ ka o meŋ te ŋme kyɛkyɛ kyaare a Ghana deɛne kaŋa ba naŋ da boɔla ka "Stars of the Future". O gbɛre bota waa o naŋ da wa a yuoni 2011 poɔŋ la ka o paaŋ da nyɛ zunɔɔ, a da di kyɛotaare ayi mine ba naŋ da boɔla ka Golden Moments awards.

O paaŋ da barɛɛ a Black N Peach band a Kyɛpire 2013 yuoni saŋa ŋa o naŋ da wa waaneŋ one single ("Wonkoa") baare, kyɛ paaŋ gaa ka o toŋ solo toma ne a Djimba World Records toŋtoŋ die ŋa. O yieloo danweɛ soba o naŋ da yiniŋ a toŋtoŋ zie ŋa da la ka ba boɔka "Make Me Dance" ka o waa Ghana zaa koɔmpoɔ vidieo danweɛ soba, kyɛ ka a Single puoriŋ meŋ "Rock My Body", which quickly became a hit and won her two awards at the 2014 edition of the All Africa Music Awards. Wiyaala won two of the coveted 23.9-carat gold-plated trophies for The Most Promising Artist in Africa and The Revelation of the African Continent

Sommo Yizie[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

  1. https://wiyaala.com/
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Wiyaala#cite_note-4
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Wiyaala#cite_note-5
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Wiyaala#cite_note-6
  5. http://afromuzik.com/site/noella-wiyaala-make-me-dance/
  6. https://www.ghanaweb.com/GhanaHomePage/entertainment/Wiyaala-goes-global-with-first-international-release-288321
  7. https://web.archive.org/web/20220415080815/http://www.africaontheblog.com/interview-with-wiyaala-the-young-lioness-of-africa/
  8. http://www.modernghana.com/music/21306/3/afromusion-one-on-one-interview-with-noella-wiyaal.html