Koodiyattam

Yizie Wikipiideɛ
Koodiyattam
Guru Mani Madhava Chakyar and his troupe performing Thoranayudham (part of Bhasa's play Abhiṣeka Nataka based on the epic Ramayana) Koodiyattam (1962, Chennai)
Medium Sanskrit theatre with Koothu
Originating culture Kerala
Originating era Sangam era
Koodiyattam
type of dance, performing arts genre
CountryIndia Maale eŋ
Intangible cultural heritage statusRepresentative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity, National List for Intangible Cultural Heritage (ICH) Maale eŋ
Described at URLhttps://ich.unesco.org/en/RL/00010, https://ich.unesco.org/fr/RL/00010, https://ich.unesco.org/es/RL/00010 Maale eŋ

Koodiyattam (Malayalam: കൂടിയാട്ടം; IAST: kūṭiyāṭṭaṁ; lit. 'combined act') waa la a saaŋkompare deɛne waaloŋ kaŋa naŋ a paaoŋ Kerala, India. O waa la deɛne ŋa naŋ lanne a saaŋkompare Sanskrit theatre aneŋ a Koothu yeli ere mine, saaŋkompare deɛne waaloŋ kaŋa naŋ yi a Sangam era. O da nyɛ sagebo yi a UNESCO a te paare a Masterpiece of the Oral and Intangible Heritage of Humanity gansɛge biŋ poɔŋ.[1]

O yizie piiloo[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

Koodiyattam Performance.
Koodiyattam

Koodiyattam, muni bee tɛgɛ la a "combined acting" a Malayalam kɔkɔre poɔŋ, pare la a Sanskrit theatre deɛne ne a koothu deɛne deɛmbo mine. Saaŋkompare poɔŋ ba maŋ deɛŋ o la ŋmen deri poore deɛŋdeɛŋ ziiri ka ba boɔla ka koothambalams. O waa la a saaŋkompare deɛne ŋa yoŋ naŋ nambibe o vooroo poɔŋ a yi a saaŋkompare Sanskrit theatre eŋaŋ. O taa la dabaŋkoroŋ sɛge biŋ aŋa yuomo thousand naŋ pare a yi Kerala, kyɛ o yizie piiloo eŋ ka neɛ zaa naŋ ba baŋ. Koodiyattam aneŋ Chakyar koothu meŋ zaa da maŋ pare la a India saaŋkompare ŋmempuori die poore deɛne poɔŋ, agaŋazaa a Kerala. A koodiyattam aneŋ Chakyar koothu ayi ŋa zaa yizi piiloo da te yi la a koothu saaŋkompare deɛne poɔ, aŋa yuori naŋ pore boɔbo poɔŋ a yi a Sangam literature poɔ, aneŋ a epigraphs ko Pallava meŋ naŋ da wa wa puoriŋ, Pandiyan, Chera, aneŋ Chola wɔgre ne mine. Sɛgre naŋ te kyaare a koothu naŋ na baŋ nyɛ yi la a ŋmepuori deri ko Tanjore, Tiruvidaimaruthur, Vedaranyam, Tiruvarur, aneŋ Omampuliyur. Ba da nyɛ la ka a waa ŋmempuori yelinimizeere mine, a la pare a yiele yi Tevaram aneŋ Prabandam hymns. [citation needed]

Koodiyattam performer Kapila Venu

Boŋmeɛre[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

Mizhavu kept in a mizhavana (a wooden box made especially to keep mizhavu)

Saaŋkompare yɛlɛ poɔŋ, boŋmeɛre meŋa na ba naŋ maŋ ŋmeɛrɛ ne a koodiyattam seɛre poɔŋ la a ama mizhavu, kuzhitalam, edakka, kurumkuzhal, aneŋ sankhu. A mizhavu, ona la a boŋme gaŋdaa a yi ataa na poɔ, waa la a percussion boŋmeɛraa ka ŋmɛŋmeɛrɛ maŋ ŋmeɛrɛ a Ambalavas Nambiar caste poɔ saŋa, ka a Nangyaramma maŋ ŋmeɛrɛ a kuzhithalam (a cymbal parɛɛ kaŋa) tu o puoriŋ.

A deɛne staale mine[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

Koodiyattam Guru Mani Madhava Chakyar as "Ravana"

Saaŋkompare poɔŋ, koodiyattam deɛne noba naŋ taa sɔre ka ba deɛnɛ o la a Chakyars ( subcaste kaŋa naŋ yi Kerala Hindus) aneŋ a Nangyaramma (pɔgeba naŋ yi a Ambalavasi Nambiar caste). A yuori "koodiyattam" ŋa, muni bee pare la lantaa deɛnɛ, ka teɛroo ka deɛŋdeɛŋeba yaga la maŋ lantaa deɛnɛ o a gɔɔ poɔŋ ane lantuubo ne a ŋmeɛbo yi a mizhavu gaŋga ŋmeɛreba ŋmeɛboŋ. Gbɛɛ yaga, o na la baŋ la waa la yeli ere mɔlɔ lɛ yi a Sanskrit deɛne poɔ saŋa na deɛŋdeɛna yeni kaŋa naŋ deɛŋ a solo deɛne lɛɛ teŋsogri yaga kyɛ ka a deɛŋdeɛneba kaŋa la wa paare o eŋaŋ.[2]

Koodiyattam Performance.
Koodiyattam face makeup

A yuomo 1960s piiloo sɛŋ Maria Christoffer Byrski, Polish sakuubie kaŋa naŋ da erɛ o resɛɛkye peɛpeɛre yɛlɛ a yi a Indian theatres a Banaras Hindu University, zanne la koodiyattam laŋ ne Mani Madhava Chakyar kyɛ waa a non-Chakyar/nambiar dɛŋdɛŋ soba ŋa naŋ da zanne a deɛne ŋa. O da zanne yi la a Guru die a Killikkurussimangalam kyɛ la zanne a Gurukula saaŋkonoŋ yɛlɛ. [citation needed]

A deɛŋdeɛŋ gaŋdaare mine[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

The rasa (emotion) called Sringaram (lust), performed by Guru Mani Madhava Chakyar
Nayaka (Hero) King Udayana in Swapnavasavadattam Kutiyattam
  • Mani Madhava Chakyar
  • Ammannur Madhava Chakyar, k'o e neɛ a yuomo 1980s poɔ sɛŋ waa a koodiyattam deɛŋdeɛnɛ dɛŋdɛŋ soba a deɛŋ o ko donɛɛ deɛŋdeɛŋ kaareba deɛne saŋa.
  • Moozhikkulam Kochukuttan Chakyar, waa la a yuoni 1981 poɔ a dɛŋdɛŋ soba Residential Guru a Margi poɔŋ, zannoo zie ŋa naŋ maŋ sonna ka saaŋkopare bomaale bee deɛne kyaare Kerala yɛlɛ duoro saa. O da waa areba ko Ammannur Madhava Chakyar.
  • Mani Damodara Chakyar, neɛ ŋa naŋ waa a Mani Madhava Chakkiar tutuuro aneŋ arebile, meŋ waa la a saaŋkompare devotional koodiyattams deɛŋdeɛnɛ.

O naŋ leɛ sigire[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

Leɛkaa kyɛ meŋ[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

Mattavilasam, the devotional ritualistic koodiyattam performed at temples in northern Kerala like Kottiyoor. The artist is Mani Damodara Chakyar.

Sommo yizie[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

Naŋ kanna gɛrɛ[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

Duoro kɔre:Nātyakalpadrumam.jpg
Nātyakalpadrumam the master treatise on all aspects of koodiyattam by Guru Mani Madhva Chakyar
  • Natyakalpadruma (1975), Kerala Sahitya Academy Award-di a dane kyaare Koodiyattam ka o sɛgrɛ da waa Guru Mani Madhava Chakyar, ka bageneba zaa da mare o nu.
  • A Nātya Shāstra, saaŋkompare toma te kyaare ne dramatic theory ka Bharata Muni manna a Sanskrit theatre naŋ yi a Gupta Empire; Koodiyattam da soŋ gu la a deɛne staale mine aŋa noba naŋ sage di lɛ na ana saŋa ŋa.
  • Abhinaya Darpana by Nandikeshvara, la waa a toma kaŋa te kyaare ne a dramatic theory ta manna ne a Nātya Shāstra yɛlɛ.
  • Farley Richmond, Kutiyattam: Sanskrit Theater of India (University of Michigan Press, 2002). CD-ROM ka o taa vidieori aneŋ sɛgre manna o.
  • Rajendran C, "A saaŋkomparee Sanskrit Theatre ko Kerala" (University of Calicut,1989)
  • Virginie Johan, "Kuttu-Kutiyattam : théâtres classiques du Kerala". Revue d’histoire du théâtre 216, 2002-4: 365–382.
  • Virginie Johan, "Pour un théâtre des yeux : l’exemple indien". Coulisses 33, 2006 : 259–274.

YeŋE linkiri[maaleŋ | Maale eŋ yizie]

 

  1. https://ich.unesco.org/en/RL/kutiyattam-sanskrit-theatre-00010
  2. http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2012/nov/24/creating-and-destroying-universe-twenty-nine-night/